ПАВЛІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Запорізький район Запорізька область

Сьогодні - Горіховий Спас

Дата: 29.08.2016 12:52
Кількість переглядів: 537

Сьогодні - Горіховий Спас: Історія, традиції, звичаї та прикмети свята

З приходом Третього Спаса осінь повністю вступає в свої права.

29 серпня відзначається третій Спас, названий в народі Горіховим.

Третій Спас - це народне свято, яке у православних християн відзначається в останній день Успенського посту. У народі Третій Спас зветься також Хлібним, Полотняним, Горіховим, Малим або Спасом на полотні.

Горіховому Спасу передує двотижневий Успенський піст (з 14 по 27 серпня) і свято Успіння Пресвятої Богородиці, з яким пов'язували закінчення жнив.

Горіховий (Хлібний) Спас: історія свята

За давнім віруванням, яке засноване на знайденому в IV столітті документі, володар міста Едесси в Месопотамії, Авгарь, хворів на проказу. Бажаючи зцілитися від невиліковної хвороби, він послав до Ісуса Христа живописця Ананію з листом, де просив Спасителя про зцілення. Побачивши лик Спасителя, художник побажав зобразити Його риси на полотні, але це йому ніяк не вдавалося.

І тоді Господь попросив подати йому рушник, вмився і витер обличчя. На рушнику відбився його лик. Завдяки цьому Нерукотворному образу, привезеному живописцем, князь Едесси зцілився від своєї недуги і зайнявся поширенням християнства.

Потім образ Ісуса Христа викрали мусульмани, і тільки через 9 століть візантійський імператор Михайло III зміг його викупити.

9 серпня 944 року Едеський образ за наказом Костянтина Багрянородного перенесли в Константинополь і встановили на честь цього свято. Його й відзначають православні християни 29 серпня, називаючи Полотняним (Горіховим) Спасом.

 

Звичаї і традиції святкування Горіхового Спаса

З Горіховим, або Хлібним Спасом, пов'язано багато народних прикмет, традицій і звичаїв. Деяким з них можна наслідувати і сьогодні.

На Третій Спас в церкві святять горіхи, і з цього дня дозволяється їсти горіхи нового врожаю. Також в цей день печуть пироги з борошна нового врожаю, готують страви з горіхами і пригощають ними рідних і гостей.

Що можна їсти на Горіховий Спас? Успенський піст до цього дня вже закінчувався, а значить, можна ставити на стіл м'ясні та рибні страви. Головне щоб на чолі столу, звичайно, треба ставити хліб, горіхи, мед і яблука.

Кажуть, що в цей день господині робили настоянку, що допомагала позбутися від будь-якої застуди. Для неї бралися перетинки волоських горіхів і заливалися горілкою або самогоном.

Крім цього в Горіховий Спас робили лазневі віники з горіха. Вважалося, що такий віник допоможе вилікувати будь-яку хворобу, проте їх не можна було сушити і зберігати поруч з віниками, зв'язаними з гілок інших дерев.

Також вважалося, що в цей день потрібно купити хоч щось, інакше весь рік проведеш в злиднях.

Прикмети на Горіховий Спас

Якщо хороший урожай горіхів, то і врожай хліба на наступний рік буде хороший. Якщо журавлі до третього Спаса відлетіли, то на Покров має бути морозно. Також збирання пшениці слід закінчити до Хлібного Спасу, інакше зерно може згнити.

Молоді дівчата ворожили по горіхах і дізнавалися свою долю на рік вперед. Перший зірваний горіх треба було обов'язково з'їсти і по його смаку визначити, що чекає в майбутньому році. Якщо горіх опинявся стиглий і солодкий - до великої любові, гіркий горіх - коханий буде зраджувати, якщо горіх недоспілий - чекай важливу звістку, а якщо гнилий виявився - бути біді.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь