ПАВЛІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Запорізький район Запорізька область

13 СІЧНЯ – ЩЕДРИЙ ВЕЧІР: ТРАДИЦІЇ, ВОРОЖІННЯ, ПРИКМЕТИ ТА ВАРЕНИКИ З “СЮРПРИЗОМ”

Дата: 13.01.2017 09:56
Кількість переглядів: 1245

                    У ніч з 13 на 14 січня українці святкуватимуть незвичайне свято, яке виникло в результаті зміни літочислення – старий Новий рік. У 1918 році, коли уряд СРСР прийняв рішення перейти на григоріанське літочислення. Так в наше життя увійшло поняття “старого” і “нового” стилю, а звичні свята зрушили в датах, що призвело до таких казусів, як старий Новий рік. Однак в Україні святкування в цей період мають більш глибоке коріння.

                 Традиційно на Маланку ( 13 січня) господині готують вже не голодну, а багату кутю, основою якої є ячмінь, жито чи пшениця, до яких додається узвар, мак, горіхи. Обов’язковими частуваннями на столі в цей день були: пироги, вареники з сиром, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси.

                  Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися, щоб “Новий рік зустріти в світі і згодою”. А хлопці, які перед цим “отримали гарбуза”, вдруге посилали сватів з надією на згоду. 

                    Здавна молодь ходить щедрувати, перевдягаючись у Козу, Василя та Маланку, діда та бабу. Вважалося, якщо щедрувальники обходили хату, це було трагедією для родини, а не пустити гостя в хату було великим гріхом. На Маланку дівчата ворожать, а на Василя зранку хлопці засівають.

          На ранок наступного дня (14 січня) молодь проводила щедрування і посівання (що прийнято і в наш час), і просила у господарів будинку смачні дари.

 

Старий Новий рік відомий своїми святочними ворожіннями і містерією, пов’язаної з ними. Дівчата в цей день споконвіку ворожили, щоб дізнатися про своє майбутнє, побачити судженого. У наш час дівчата , як і раніше, також прагнуть якомога швидше дізнатися про своє майбутнє.

Для тих, хто хоче долучитися до старого обряду – рецепти цікавих ворожінь:

1. Варення каші Після зняття пінки дивилися на кашу – якщо вона червона, повна, буде щастя, і врожай, і талановита дочка. Якщо ж каша дрібна та біла – бути біді. Гарну кашу з’їдали на сніданок, погану ж вивалювали в річку.

2. Вареники з сюрпризами Найпоширеніша традиція в Україні в ніч на старий Новий рік ліпити і варити вареники, частина яких з сюрпризами. Якщо попадалася:

Борошно – до мук;

Квасоля – до дітей;

Гудзик – до обнови;

Цукор – життя в майбутньому році солодке, сіль – не дуже солодке;

Перець – життя з перчиком;

Нитка – до дороги;

Деньга – до грошей.

У кожній місцевості (навіть у кожній родині) значення сюрпризів можуть відрізнятися, але сама традиція дуже тепла і дружня – дозволяє зібратися і поспілкуватися всій родині.

3. Воскові фігури

За допомогою ножа знімали з свічки трохи воску, розігрівали в ложці над свічкою (до рідкого стану). Під час нагрівання – загадували бажання. Виливали віск у тарілочку з холодною водою і дивилися, на символи, які вийшли з воску. Кожна дівчина тлумачила ці символи по-своєму. Комусь траплялися навіть особи сужених.

4. Паперові вісники

На невеликих паперових смужках писали значущі для себе події, наприклад: весілля, народження дитини, гроші, знайомство, переїзд, зміна роботи і таке інше. Ці смужки клали на борт ємності, в якій була вода. Далі в половинку шкаралупи волоського горіха ставили маленьку свічку і спускали на воду. Не направляючи свічку, чекали, поки вона сама підпливе до папірця. Подія, написана на записці, повинна була відбутися в майбутньому році.

5. Ворожіння в склянці

Для цього гадання брали 4 склянки, які до половини заповнювали водою. В один клали сіль, в іншій – цукор, у третій – кільце, а четвертий – нічого. Одна дівчина ставала за спиною тієї, яка ворожила. У руках на підносі, вона тримала склянки, переміщала їх, так, щоб гадаюча не знала де яка. Далі дівчина, що за спиною, водила пальцем уздовж склянок і питала: ця склянка, ця, ця… І так, поки гадаюча не зупиняла її. Воду з обраної склянки, потрібно було спробувати. Вода вказувала на події в майбутньому році: солона – смуток; солодка – успіх, щастя; прісна – звичайний рік; кільце – весілля або зустріч з судженим.

 

Крім ворожінь, в ніч на Старий Новий рік люди намагаються передбачити майбутнє за прикметами. Ось деякі з них: – якщо ніч після Нового року тиха і ясна, буде щасливий рік не лише для людей, але й для худоби;

– якщо сонце високо зійде, весь рік буде щасливим, а особливо добрим буде садовий урожай;

– якщо іній рясно покриває дерева, буде врожай зернових і хороший медозбір;

– якщо падає м’який сніг, – до врожаю, а коли тепло, то літо буде дощовим;

– який перший день у Новому році, такий і рік;

– якщо на Меланії відлига, то чекають теплого літа.

Гадайте, щедруйте, святкуйте і не забувайте привітати своїх друзів і близьких. Нехай здійсняться всі ваші мрії та сподівання у Новому році!

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь